Pyszne soki

Wyciskarki dla gastronomii
Prawie każdy z nas potrafi wycisnąć sok z cytryny widelcem, lub zblendować trochę malin lub truskawek. O ile jednakże chcemy odtworzyć smak, jaki bardzo dobrze kojarzymy z coraz bardziej popularnych komercyjnych stoisk z sokami i smoothie, należy zaopatrzyć się w sprzęt adekwatnej klasy. Jak najlepiej wydać nasze pieniądze? Przede wszystkim: nie mówimy o sokowirówkach, wyciskarka do soku to całkiem inne urządzenie.



Te pierwsze ucierają nożykiem, albo tarką miąższ owocu na pulpę, i odwirowują ciecz od suchego miału. Fachowa wyciskarka do soków miażdży owoc i wyciska miąższ na sitku. Takie rozwiązanie daje możliwość na wydobycie większej ilości składników odżywczych, a wiec i lepszy smak przygotowywanego napoju. Można również, w odróżnieniu od sokowirówki, wykorzystać ją do wyciskania soku z warzyw, takich jak szpinak czy jarmuż, oraz miękkich owoców, z którymi tradycyjny sprzęt radzi sobie słabo. Dlatego też stosowanie soków wyciskanych jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Panie domu, mające dość uporczywego szorowania tarek i nożyków, docenią także łatwą konstrukcję urządzenia, pozwalającą na szybkie zmywanie. Nic zadziwiającego, że specjaliści doceniają wyciskarki od znanych nam bardzo dobrze sokowirówek.

Ile kosztują profesjonalne wyciskarki do soków? Ceny zaczynają się od ok. 1000 złotych. Może się to wydawać bardzo dużo, niemniej jednak pamiętaj, że to nie zwykły wydatek, lecz inwestycja. Wyciskarki mają nad sokowirówkami liczne przewagi: zużywają mniej prądu, wymagają mniej czasu przy zmywaniu, , a ponadto, co bardzo ważne, nie marnują składników odżywczych drogich owoców. Szczególnie, o ile planujesz obsługiwać je biznesowo, są inwestycją, która szybko się zwróci.

Zobacz więcej: wyciskarka do cytrusów gastronomia.